De Eileuvers – Ik ben een Zwollenaar

DE EILEUVERS – IK BEN EEN ZWOLLENAAR

In het jaar 1962 werd het oorspronkelijke lied ‘Ik ben een Zwollenaar’ geschreven door Flip Trooster, Agnes Trooster-de Wit en Tonnie Overmans, allen leden van carnavalsvereniging de Eileuvers. Deze vereniging is ontstaan in het jaar 1957. Pas in de jaren vijftig werden er voor het eerst openbare carnavalsfeesten georganiseerd in Zwolle.

Het is traditie dat er elk jaar een nieuw carnavalslied wordt geschreven door de vereniging. Deze traditie wordt al sinds het ontstaan van de groep voortgezet! Het lied van 1962 zou uitgroeien tot het Sassendonkse volkslied. In het destijds geschreven lied stond onder andere de volgende tekst: ”Verkleed als Kennedy kus ik Brigitte Bardot, En vraag ie: “Kennie-die?” Dan zeg ik: “Nee, hoezo?” Na de moord op de toenmalig Amerikaanse president John F. Kennedy werd de tekst aangepast.

De afgelopen vijf thuiswedstrijden hebben we de oorspronkelijke tekst getoond op geschilderde doeken. Elk doek heeft zijn eigen ontwerp en hier zijn honderden uren aan besteed. We hebben gemerkt dat de tekst foutief wordt gezongen op de tribune en dat de tekst met de jaren is verdraaid. Waar dit aan ligt? Wij hebben geen flauw idee, wellicht dat ‘In Zwolle openbaar’ of ‘Is het leven altijd knus’ makkelijker zingt of dat het lied met de tijd is meegegaan en er aantal zinnen zijn gemoderniseerd. Hoe we de tekst tegenwoordig ook zingen, laten we niet het ontstaan vergeten van het lijflied van onze stad!

FEU Zwolle

PEC Zwolle – PSV, 25/08/2018
PEC Zwolle – Vitesse, 16/09/2018
PEC Zwolle – Excelsior, 06/10/2018
PEC Zwolle – Heracles Almelo, 27/10/2018
PEC Zwolle – Willem II, 09/11/2018