Over ons

Het verhaal van FEU Zwolle

Velen van ons zijn in het Oosterenk verliefd geworden op alles wat met onze mooie club te maken had. Als kleine jongen met een familielid mee naar de Ceintuurbaan om voetbal te kijken in een ECHT stadion. Als fanatieke supporters maakten we leuke maar ook minder leuke periodes mee. De sloop van het Oosterenk en de bouw van een nieuw modern GROTER stadion. De omschakeling van het oude sfeervolle Oosterenk naar een nieuwer, moderner en GROTER stadion, iets wat voor veel mensen als eeuwig zonde wordt ervaren. Na de oplevering van het nieuwe stadion miste er iets..

Voorjaar 2011

Het seizoen was net ten einde, een seizoen dat iedereen zich goed kan herinneren. Eigenlijk werd het steeds gemoedelijker bij onze FC. Na veel roerige seizoenen rondom de club (lees; nieuw stadion, R.v.v, Jan Everse, protest mars, net geen kampioen etc.) begon FC Zwolle steeds meer te leven in de regio. Daarnaast was de ‘nieuwe Noord-tribune’ eigenlijk elke thuiswedstrijd goed gevuld. De sfeer was volgens de supporters wel oké, maar het kon beter. Er miste een echt fanatiek vak, zoals in het oude Oosterenk stadion de vakken BF en JCA. De meeste (jonge) fanatieke jongens in en rondom Zwolle kenden elkaar wel, echter bleef het toch vaak bij een kort praatje in één of ander uitvak. Daarom werd ervoor gekozen om de koppen bij elkaar te steken en een gezamenlijke groep op te richten om meer eenheid te krijgen binnen de FC. Na meerdere bijeenkomsten tussen verschillende kleine groepjes uit onder andere Zwolle, Dalfsen, Zuidwolde en Kampen werden er duidelijke verwachtingen geschept. Iedereen wilde graag een fanatieke groep zijn, die negentig minuten lang achter de ploeg gaat staan tijdens wedstrijden en dit realiseert met het gebruik van vlaggen ,eigen gemaakte spandoeken en veel gezang. Al snel kwam er iemand met het geniale idee onze naam te linken aan de helden van Opgezwolle (iets waar Zwolle om bekend stond), het nummer ‘Verre Oosten’. Tevens werd er voor gekozen om de wolf als logo te gebruiken. Dagenlang werd er geschetst, met als resultaat een groepslogo en naam.

De eerste actie

Tijdens een eerste ‘vergadering’ werd er natuurlijk een plan van aanpak opgesteld, want met slechts enkele weken zomerstop kwam het nieuwe voetbalseizoen al snel dichterbij. Als eerste actie werd er gekozen voor de naderende open dag. Een dag die eigenlijk de aftrap van het nieuwe seizoen en de oprichting van onze groep symboliseert. Daarnaast was dit natuurlijk de perfecte dag om alle verschillende supporters, kennis te laten maken met Far East Ultras. Er werd een gezamenlijke geldpot gecreëerd voor de aanschaf van materialen zoals; vlaggen(stokken), spandoekstof, verf, stiften, kwasten etc. De gehele zomer werd er bijna dagelijks geschilderd in een ouderwets jeugdhonk net buiten de gemeente Dalfsen. Deze ‘keet’ was destijds in het bezit van een lokale vriendengroep die er in de weekenden gretig gebruik van maakte. Met in het vooruitzicht dat deze ”keet” over enkele maanden toch zal worden gesloopt. Ondanks dat je bij elke stap die je zette uit moest kijken dat je niet door de vloer zakte of een wand omver zou duwen, was het voor ons een perfecte locatie om te kunnen schilderen. Na veel moeite was het eindelijk gelukt om via via een beamer te regelen. Hierdoor werd ons eerste EN huidige groepsdoek gerealiseerd in de ”keet” van Dalfsen. Tevens werden hier veel bandieri’s en alle spandoeken voor de eerste actie klaar gemaakt. Dit was een super gave tijd waar het begin van een hechte vriendschap ontstaan is en niet geheel onbelangrijk een tijd waar de plaatselijke snackbar haar hoogtij dagen beleefde.

Eindelijk was het zover en werd het tijd voor onze eerste actie tijdens de open dag. De verschillende plaatsnaam doeken (symboliserend aan de verschillende groepjes) waren geschilderd en werden getoond bij de spelerspresentatie. Terwijl de plaatsnaam doeken verdwenen werd en spandoek getoond met de tekst: ‘Together as one’. Het nieuwe groepsdoek (met logo en naam) werd getoond waarbij er tussen de vele fakkels verschillende bandieri’s en vlaggen tevoorschijn kwamen.

Enkele weken later werd er in Den Bosch de eerste competitiewedstrijd gespeeld. Deze wedstrijd ging de boeken in als ‘de strandballen wedstrijd’. Bijna alle bezoekers in het uitvak werden van een blauw witte strandbal te voorzien, die vervolgens bij opkomst alle kanten opgeslagen werden. Een geslaagde actie die voor een leuk effect zorgde. Het eerste jaar verliep razend snel en als FC Zwolle supporter was er geen reden om te klagen. Gedurende de het seizoen werden er meer bandieri’s gemaakt, kwam er een eerste echte megavlag en werden er nieuwe liederen bedacht.

Daar bleef het niet bij, er kwamen nog enkele spandoeken voorbij. Waaronder het eerste spandoek met een afbeelding tijdens de thuiswedstrijd van de beladen IJsselderby. Bij de uitwedstrijd in Oss werd er een tekstdoek onthuld met ‘this is the moment’. Tijdens de kampioenswedstrijd tegen FC Eindhoven werden er vele FEU kartonnen schalen over de gehele Noord-tribune triomfantelijk omhoog gehouden. En natuurlijk hoort de ‘wij gaan op vakantie’ actie in Tilburg in dit rijtje thuis. Tijdens de laatste uitwedstrijd, werd er groot uitgepakt met allerlei opblaaskrokodillen, strandballen en Hawaï-kransen. Uiteindelijk werd het eerste seizoen gezamenlijk met alle supporters afgesloten op een (voor FC Zwolle supporters) zeer memorabele dag, dé huldiging op het Rodetorenplein. In alle vroegte werd er verzameld op het plein. Met veel alcoholische versnaperingen in bezit, werd er gekozen voor een centrale plek van het plein. Het werd een super huldiging met de Zwolse helden Rico & Sticks op het podium en op het plein werd er vuurwerk afgestoken. Het feestje werd vervolgens in de stad doorgezet, tot in de vroege uurtjes. Deze dag staat bij iedereen nog op zijn netvlies gebrand. En om eerlijk te zijn, een betere afsluiting van ons eerste seizoen hadden we niet kunnen wensen!

 

Dries&Ron
Het spandoek voor de familie Jans tijdens PEC Zwolle – Ajax . (29/11/2015)
 5 YEARS FEU Zwolle

Het seizoen 2016/2017 was ons vijfde seizoen. Dat seizoen hebben wij ons logo aangepast naar een speciaal gouden logo. Een logo wat we in fotoverslagen, video’s en op social media naar buiten brachten. In februari 2017 hebben wij onze verjaardag gevierd door een groot spandoek te maken. Het 12 meter bij 12 meter 5 years logo in het midden, met aan beide zijkanten drie letters in banen wat samen ULTRAS maakt. Op de verschillende banen zijn afbeeldingen geschilderd die direct met FEU Zwolle te maken hebben. Hierbij is gekozen voor onze passie en beleving, maar ook een afbeelding van de Peperbus, die linkt naar de stad Zwolle.

5 YEARS FEU ZWOLLE tijdens PEC Zwolle – NEC Nijmegen. (10/02/2017)

 


FEU Zwolle staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Stichting FEU Zwolle
KVK: Voor informatie klik hier
IBAN: NL22INGB007483756 tav Stichting FEU Zwolle
info@feuzwolle.nl